Råd till dig som valpköpare

När man köper ny bil, nytt kylskåp, ny TV eller liknande går man till försäljaren med många frågeställningar om  prestanda. Vår erfarenhet är att man inte är lika noggrann att ta reda på bakgrundsfakta om den valp man skall köpa. Att köpa valp är detsamma som att välja en ny familjemedlem. Det är pirrigt och spännande. Med andra ord är det inte så konstigt att det är mycket man behöver tänka på innan. Kanske planerar du också att tävla med din hund, på utställningar eller appellplaner, och letar efter just den valpen med de rätta förutsättningarna. Kanske ska din hund utföra ett arbete åt dig på ett eller annat sätt. Utöver det så vill du såklart ha en frisk, sund och mentalt stabil familjemedlem som ska kunna leva många aktiva år i din familj.

Det är mycket varje valp ska leva upp till som vuxen individ och det ställer självklart en hel del krav på uppfödare, men också på dig som valpköpare. Tyvärr är det ju även så att hur mycket än en uppfödare har ansträngt sig i sitt val av avelsdjur så händer det ibland att våra hundar drabbas av sjukdom eller får exempelvis höftledsfel. Det finns dock en del saker du själv kan göra för att försöka göra ett så genomtänkt valpköp som möjligt tillsammans med din uppfödare.

Vad är min  erfarenhet av hundar?
Om man skall köpa  hund för första gången skall man kanske fundera ett varv extra innan man  bestämmer sig för ras. Den lilla valpen är alltid gullig och rar men man måste komma ihåg att den snart växer upp och kan bli både stor och  trotsig. Internet ger mycket god möjlighet att ta reda på fakta om alla möjliga raser, och det kan ju hända att man hittar en passande ras som  man inte hört namnet på tidigare. Om man köper en rasren hund har man  också större möjlighet att veta vad man får. Avel med renrasiga hundar ger konsumenten en slags varudeklaration på vad man kan förvänta sig.
Att välja valp
När man väljer valp väljer man till stor del dess föräldradjur. Det betyder att som valpspekulant bör man kontrollera att föräldradjuren är noggrant testade och undersökta. Ha en ärlig dialog med uppfödaren om dels vad du tänkt att din hund ska fylla för funktion (utställning, agility, bruks, familjehund, gårdsarbete etc.) och vad du kan erbjuda en hund, men också om föräldradjuren och dess kullsyskon. En seriös uppfödare ser till att få dokumenterade, officiella meriter på sina avelsdjur och i Sverige kan alla ta del av dessa resultat via Svenska Kennelklubbens tjänster Hunddata och Avelsdata (www.skk.se) på Internet. Det är viktigt att du själv fattar tycke för modern till valparna (och i möjliga fall även hanen) samt övriga vuxna hundar som bor hos uppfödaren. Ska du sedan tävla inom någon gren är det såklart en fördel om något av föräldradjuren också har visat kapacitet för arbete eller fått fina meriter inom utställning osv.

Avelsrekommendationer
Bouvierklubben rekommenderar att avelsdjur bör vara friröntgade vad gäller höfter och armbågar, ögonlysta 12 månader före parning samt ha godkänd korning alternativt lägst fått bedömningen ”Good” på utställning i vuxen ålder. Utöver det krävs att alla hundar av brukshundsras som ska gå i avel är mentalbeskrivna (MH) med känd mental status innan parning. Det för att vi ska kunna se vilka egenskaper vi avlar på och på vilket sätt vi ska kunna förbättra mentaliteten i stort gällande rasen.

Social självsäkerhet
Generellt sett är det viktigt att våra hundar är socialt självsäkra och inte har några problem med att träffa okända människor (även om intresset från en Bouvier inte kan sägas är överdrivet för människor utanför familjen så ska den absolut inte heller vara rädd) samt accepterar att låta sig hanteras (bli hälsad på, visa tänderna osv). Det kommer att underlätta i många situationer i hundens vuxna liv med lättare besök hos veterinären, okomplicerade möten med okända människor på promenader osv. En tävlande hund måste dessutom klara av hanteringen av domare i utställningsringen, på lydnadsplanen etc.

Leklust
Vidare är det viktigt att hunden har en viss leklust om du tänkt arbeta med den på något sätt. Oavsett om det gäller tävling eller ”bara på skoj”. Om hunden gillar att ha dragkamp, springa och hämta bollar eller liknande så kommer du ha en stor fördel vid inlärning av många moment såväl till vardags som vid arbete. Vidare är leken en viktig gemenskap med sin hund som bildar och stärker er relation överlag.

Rädslor
Bouvieren ska vara en modig, lugn och orädd hund och därför bör den inte heller visa allt för stora rädslor under en mentalbeskrivning. Det allra viktigaste är dock att hunden snabbt avreagerar och blir ”sitt vanliga jag” efter att exempelvis blivit skrämd av ett plötsligt och starkt ljud. En hund som inte klarar av att avreagera efter att ha blivit belastad med något den upplevt som obehagligt kan komma att ha problem med det vardagliga livet. Den kanske ogillar att gå på vissa hala underlag eller klarar inte av att gå i gallertrappor och så vidare. Slutligen är det självklart också viktigt att vi har skottfasta hundar. Det främst för att undvika att få hundar som är rädda vid fyrverkerier, åskväder, trafikbuller och så vidare. Det sparar både dig och din hund mycket oro och lidande.

Ingen regel utan undantag
Det kan finnas situationer där uppfödaren valt att frångå avelsrekommendationerna av ett eller annat skäl (få in nytt blod till rasen, avla på en särskilt mentalt stabil individ etc.). Fråga uppfödaren varför och bilda dig sedan en egen uppfattning. Men som när det gäller all avel är det såklart viktigt att uppfödaren har en tanke med den tänkta valpkullen samt noga övervägt eventuella hälsorisker.

Alla hundar måste inte gå i avel och uppfödaren skall kunna motivera vad de aktuella hundarna kan tillföra rasen.

 
Hälsoproblem som inte registreras officiellt
Likaså bör du be uppfödaren svara uppriktigt på frågor om sjukdomar och om eventuella defekter förekommer inom släkten. Ta reda på så mycket som möjligt om mor- och farföräldrar, liksom om föräldradjurens kullsyskon och eventuella tidigare avkommor till hanen eller tiken. Det finns central  registrering på resultat från röntgen av höfter och armbågar samt  resultat från ögonlysning. Utöver dessa finns det en mängd sjukdomar  eller defekter som hunden kan ha och detta skall uppfödaren kunna ge  upplysningar om. En del har ingen genetisk påverkan medan andra kan påverka avkommornas hälsa. Ett sådant tillstånd kan vara klåda.

Att matcha valp med hundägare
När du sedan funnit ”din uppfödare” och ”din kull” så tänk på att låta uppfödaren vara med och rekommendera vilken valp som han/hon tror kommer passa just dig. Uppfödarna sitter inne med en stor kunskap om valpar, deras utveckling, avelslinjerna och så vidare som vi ”vanliga” valpköpare inte har. Dessutom ser uppfödaren valparna dygnet runt och inte bara vid enstaka besök. Den valp som råkar sova just då och ger ett lugnt intryck kanske är den som är mest framåt och vild i vanliga fall. Några uppfödare kanske utför ett valptest när valparna är lite äldre vilket kan hjälpa till att placera rätt valp till rätt hem.

Arv kontra miljö
När du sen blivit matchad med den valp som ska passa dig och din familj bäst så är det upp till dig att göra resten av jobbet. Den helt perfekta hunden finns inte och alla hundar har sina för- och nackdelar. Det är därför ditt ansvar att göra det bästa av din Bouvier utifrån just dennes individuella egenskaper och förmågor. Ingen vet exakt hur mycket miljön kontra arvet spelar in på hur en vuxen individ kommer att vara. En sak är dock säker – och det är att du själv kan påverka din hund till att uppnå sin fulla kapacitet och få njuta av sitt liv i så stor utsträckning som möjligt tillsammans med sin familj!